Narsismidiagnoosi on mennyt koko tämän ajan kaikilta ohi, myös itseltäni, vaikka olen kiinnostunut näistä aiheista. Nyt haluan lähteä purkamaan tätä asiaa. Mielestäni on oikein, että puolisoni itse ja hänen läheisensä saa tietää, ja on väärin (kaikille haitallista), jos he eivät saa tietää. Olen vakuuttunut tästä mm. siksi, että kyseessä on myös pienen lapsemme tulevaisuus ja mielenterveys.
Puolisoni kiistää valtavalla voimalla, että hänellä olisi mitään häiriötä tai mielenterveydellistä ongelmaa. Hänellä on toinen diagnoosikin kyllä vuosien takaa ja varsin paljon terapiaa jo käytynä, mutta puolisoni kääntää asian niin, että hän on täysin parantunut ajat sitten.
Yritän nyt miettiä useankin toimintasuunnitelman välillä miten voin lähteä purkamaan tätä vyyhtiä. Yksi nyt pohtimani asia on: kumpi on järkevämpää, yrittää ensin saada puoliso havahtumaan asiaan (ilmeisesti jotenkin muuten kuin että minä yrittäisin tätä tehdä) vai yrittää ensin saada puolison läheiset havahtumaan?
NUT:in sivuston osalta mietin, että vaikka siellä on paljon hyvää tietoa, niin puuttuukohan sieltä joitakin sellaisia sivuja, jotka voisivat vielä paremmin auttaa narsistia itseään tai hänen läheisiään havaitsemaan narsismi? Sellaisia sivuja, joita voisi heille suositella, ja jotka he malttaisivat lukea loppuun asti. Esimerkiksi aikuisen narsistin vanhemmalle voi olla äärimmäisen vaikeaa hyväksyä tai edes kuvitella lapsellaan narsismia. Pitäisiköhän tätä varten olla artikkeli? Esimerkiksi jotain tällaista (en ole ammattilainen tässä, joten tekstissä voi olla virheitä):
Narsistilta itseltään, hänen puolisolta ja läheisiltään, terapeuteilta ja ystäviltä jää usein kokonaan tunnistamatta narsistin narsismi. Piilonarsistin ja piittaamattomankin narsistin käyttäytyminen voi olla monimutkaista ja hienovaraista, ja se ei välttämättä vastaa yleisiä stereotypioita narsistisesta käyttäytymisestä. Narsismi saattaa jäädä huomaamatta mm. näistä syistä:
- Monimutkainen käyttäytyminen: Vaikka narsismiin liittyy tyypillisesti itsekeskeisyys ja suuruuskuvitelmat, monet piilonarsistit voivat päällisin puolin vaikuttaa epävarmoilta, herkiltä tai jopa nöyriltä. He saattavat olla sisäisesti hyvin kriittisiä itseään kohtaan ja kaivata ulkoista vahvistusta muilta, mutta eivät välttämättä ilmaise tätä avoimesti.
- Stereotypiat: Yleinen käsitys narsistista on henkilö, joka on itsevarma, dominoiva ja joka jatkuvasti tavoittelee huomiota. Jos joku ei vastaa tätä stereotyyppiä, hänen narsistisia piirteitään ei välttämättä tunnisteta.
- Adaptiiviset piirteet: Joissakin tilanteissa narsistiset piirteet voivat näyttäytyä positiivisina tai adaptiivisina. Esimerkiksi työelämässä itsevarmuus ja voimakas kilpailuvietti voivat näyttäytyä johtajuutena.
- Ristiriitainen käyttäytyminen: Piilonarsisti saattaa olla välillä empaattinen, huomaavainen ja rakastava, mutta toisinaan taas itsekeskeinen ja manipuloiva. Tämä voi tehdä heidän käyttäytymisestään vaikeasti tunnistettavaa.
- Läheisten sopeutuminen: Läheiset voivat oppia sopeutumaan narsistin käyttäytymiseen ja pitämään sitä normaalina, erityisesti jos suhde on kestänyt pitkään. He voivat myös alkaa epäillä omaa arvostelukykyään tai tuntemuksiaan, jos narsisti kiistää tai vähättelee heidän huoliaan.
- Ymmärryksen puute: Kaikilla ei ole tietoa tai ymmärrystä persoonallisuushäiriöistä. Vaikka henkilö tunnistaisi läheisessään ongelmallista käyttäytymistä, hän ei välttämättä osaa yhdistää sitä narsismiin.